Linköpings FMS blog

Tuesday, October 05, 2004

Global Test

I den första debatten mellan J.F. Kerry och George W Bush stod utrikespolitiken i centrum. Bland annat sa sig Kerry stödja tanken på "preemptive strikes" (slå först, innan finden hinner börja)... men bara efter att förslaget genomgått ett globalt test.
Vi var många som dagarna efter funderad på hur ett sådant test skulle kunna se ut.
Svaret finns kanske här.

Nå, är EU vägen till träldom?

Här följer ett sammandrag från onsdagens talarkväll där vice ordförande Sandström gav oss sin syn på EU som en möjlighet för spridandet av frihet.

EU – Vägen till träldom?
Socialister vill sammanfoga två ting som är fundamentalt olika och kanske varandras motsatser: frihet och organisation.
Detta citat från Hayeks Vägen till Träldom sammanfattar stora delar av EU:s gissel. Man säger sig eftersträva mer frihet men söker uppnå den genom mer organisation. Risken att friheten äts upp av byråkrati är högst påtaglig. Fler institutioner innebär minskade möjligheter till ansvarsutkrävande för medborgarna och förlängningen blir ett Kafkascenario där byråkratin blir mäktig genom sin anonymitet.
Trots detta har EU inneburit mer frihet för såväl Sverige som Europa i stort.
Stora delar av den frihet EU faktiskt skapar tenderar att falla i glömska så snart den ser dagens ljus. Den inre marknaden exemplifierar detta. När projektet sjösattes i slutet av åttiotalet trodde politikerna att människor skulle sympatisera mer med EU. Så var dock inte fallet, ’vem förälskar sig i en inre marknad’ som dåvarande EU-presidenten Jacques Delors uttryckte saken. Ökad rörlighet, lägre matpriser och ett skadeskjutet Systembolag är några av förtjänsterna med svenskt EU-medlemskap.
Europeisk politik är generellt att betrakta som mer liberal än svensk politik, vilket också avspeglar sig i EU. Exempelvis är Unionen neutral i frågan om offentligt kontra privat ägande av företag, något som knappast kan sägas om den svenska staten.
EU har även inneburit mer frihet för Europa i sin helhet. Unionen kritiseras ofta och med all rätt för den absurda jordbrukspolitiken, rigorösa regionalstöd och andra planekonomiska påfund. Men då andra västeuropeiska länder (Schweiz och Norge) har ännu högre jordbruksstöd finns det skäl att anta att jordbrukspolitiken hade funnits på nationell nivå istället.
EU bör snarare granskas utifrån hur Europa hade sett ut om EU inte funnits. I huvudsak har tre projekt kommit till stånd p.g.a. EU: den snabba omställningen till marknadsekonomi i Östeuropa, den inre marknaden samt Euron. Av dessa tre ting är de två förstnämnda uteslutande bra, den återstår att se om den gemensamma valutan blir framgångsrik. Därför har EU hitintills inte varit en väg till träldom.

Christian Sandström